Elektronik Sistem Testi

Günümüzde tüm öngörü sahibi 2. el araç alıcıları, araçlarla ilgili satış işlemlerini gerçekleştirmeden önce Oto ekspertiz testlerini A dan Z ye yaptırıyor. Zira araçlarla ilgili olarak gözle görünmeyen tüm; kaza darbe türevindeki araç geçmişleri, motor - şanzıman - alt takımlar gibi arızalar, elektronik akşamlardaki sıkıntılar bu sayede ortaya çıkıyor. Ayrıca hor kullanılarak yıpranmış araçların gerçek yaşı, parçaları değiştirilmiş veya boyanmış araçlar bu şekilde tespit edilebiliyor. Şayet siz de 2. el araç satın almayı planlıyorsanız, aracı satın almadan önce baştan aşağı tüm kontrollerini yaptırmalı ve varsa aracın tüm kusurlarını öğrenmelisiniz. Ancak bu sayede tüm haklarınızı koruyabilir ve maddi zararlara maruz kalmamış olursunuz.

Elektronik Sistem Testi Nasıl Yapılır?

Elektronik sistem testlerinde diyognoz adlı arıza tespit cihazı kullanılmaktadır. Bu cihazlar araçların marka ve yaşına uyumlu olarak seçilir. Diyognoz adlı cihazla araca bağlantı yapılarak olası elektronik arızalar tespit edilir. Bu sayede aracın; motor, airbag, klima beyni, otomatik şanzıman beyni, abs, asr, edl, ebl, hilholder gibi tüm elektronik sistemlerinin kontrolleri yapılır. Böylelikle bu sistemlerdeki var olan arızalı aksamlar tespit edilir. Daha açacak olursak örneğin akü kutularında; delik, çatlak, kırılma, ezilme - erime durumları, kutup başları kontrolü, toz kapakları tıkanıklık kontrolü, akünün elektrolit seviyesi, kısa devre olayları bu işlemle kontrol edilir.

Elektronik sistem testi ile altarnatör ve şarj kontrolleri yapılır. Batarya, konjektör, şarj göstergeleri kontrol edilir. Sigorta ve röleler (örn far – korna) kontrol edilir. Marş sistemlerinde yer alan; batarya, kontak anahtarı, marş motoru, marş şalteri veya marş selenoidi, volan ve volan dişlisi gibi sistemler kontrol edilir. Mezitli oto expertizi tercih ettiğinizde satın almak istediğiniz araçların elektronik sistemleri en iyi şekilde gözlemlenecektir.